Je bekijkt nu De elevator pitch die raakt

De elevator pitch die raakt

Veel mensen schieten in de stress tijdens een netwerkborrel of sollicitatiegesprek. Logisch. Want wat vertel je als iemand je vraagt: “Goh, wie ben jij eigenlijk?” of “Stel jezelf eens voor”. Dan is een kort en krachtig verhaal belangrijk.

Wat jij nodig hebt is een elevator pitch!

Vrij vertaald betekent het een verkooppraatje-in-de-lift; Stel je staat met de CEO van het bedrijf waar je altijd hebt willen werken in de lift. Dan heb je meestal niet meer dan 1 minuut om jezelf te presenteren. Maar wat vertel je dan? Geen paniek, ik kan je helpen.

Wat zit er allemaal in een goede elevator pitch? 

  1.  Een pakkende openingszin

Met je elevator pitch wil je iemand nieuwsgierig maken. Je pitch hoeft echt niet altijd helemaal perfect te zijn of alle informatie te bevatten. Als je maar wel de interesse van je gesprekspartner hebt. Gebruik liever geen standaard openingszin, maar probeer deze zoveel mogelijk te wisselen en af te stemmen op met wie je in gesprek bent. Of begin met een grappige situatie of anekdote.

  1.  Wie ben je? Wat voor werk doe je? Wat kun je?

Vertel kort wat over jezelf.

  1.  Vergeet niet je te kernkwaliteit benoemen

Wat jij de ander te bieden hebt, wat je kunt betekenen voor de ander is vaak iets waar je heel goed in bent. Iets wat jou onderscheidt van anderen. Dat wordt ook wel je kernkwaliteit genoemd. Doe je met vrienden een escaperoom en help jij de groep als eerste de kamer uit? Grote kans dat je dan een echte leider bent. Maar ook beschikt over improvisatietalent en creatief kunt denken.

Een beetje opscheppen mag. Je hoeft jouw rol of enthousiasme in ieder geval niet kleiner te maken.

  1.  Sluit af met een vraag

Vertel concreet waar je naar op zoek bent. Zeg niet alleen dat je wilt blijven doorgroeien, maar maak het concreet. Waar sta je nu en waar wil je naartoe.

Door af te sluiten met een vraag, bied je de mogelijkheid aan je gesprekspartner om in te haken. Vooral in een netwerkgesprek waarbij je elkaar meestal niet kent, maakt dit het gesprek makkelijker.

Tips & tricks

  • Opschrijven: Schrijf je elevator pitch voor jezelf helemaal uit zodat je zeker weet dat je geen onderdeel vergeet.
  • Timen: Zet je timer op je telefoon op 1 minuut en lees, langzaam, je pitch hardop voor. Grote kans dat je elevator pitch veel te lang is. Geeft niets, bekijk alles nog eens goed en kijk waar je kunt schrappen. Kan je vraag nog concreter? Of kan je openingszin of anekdote bondiger?
  • Oefenen: Lukt het om de pitch binnen 60 minuten te houden? Ga dan op zoek naar publiek. Ga oefenen. Vraag je familie, vrienden of huisgenoten om feedback te geven.
  • De inhoud: Leer je pitch niet woord voor woord uit je hoofd, maar zorg dat je in grote lijnen weet wat je wilt vertellen. Dat komt natuurlijker over.
  • Houding: Ga recht staan, houdt je handen tijdens je pitch rustig langs je lichaam.
  • Enthousiasme: Vertel je pitch met een lach en laat zien dat je een vriendelijk persoon bent. Ook al ben je zenuwachtig, laat zien dat je enthousiast en gepassioneerd bent.

Just do it!

De belangrijkste tips nog even op een rijtje

Je hebt maar een minuutje, dus sta niet te lang stil bij wie je bent en wat je doet. Vertel vooral waar je goed in bent en wat je de ander te bieden hebt. Waarom ben jij interessant voor die CEO die je toevallig in de lift tegen komt? En vergeet niet je vraag concreet te maken.

Succes!

Geef een reactie