Je bekijkt nu Netwerken kun je leren!

Netwerken kun je leren!

In mijn loopbaancoach programma is netwerken een belangrijk onderdeel. Maar ik merk in de gesprekken die ik heb dat heel veel mensen netwerken erg lastig vinden. Ik hoor vaak: “Met wie zou ik dan moeten netwerken?” Of “Wie zit er op mij nu te wachten?” “Hebben ze daar wel tijd voor?” “Wat moet ik dan vragen of zeggen?”.

Kortom allerlei redenen om er vooral niet aan te beginnen. En dat is eigenlijk heel jammer. Want netwerken is een mooie en laagdrempelige manier om je zichtbaarheid en de kans op je droombaan te vergroten. En vergeet niet dat je met een netwerkgesprek misschien ook wel je gesprekspartner kunt helpen. Jij hebt immers zelf ook een netwerk wat misschien heel relevant kan zijn.

Met deze 5 tips, wordt netwerken ook voor jou een eitje.

  • 1.Doel van het gesprek. Wat wil je bereiken met het gesprek? Een nieuw baan, feedback of tips/advies?
  • 2.Met wie ga je netwerken? Collega’s, vrienden of juist mensen uit een andere sector of organisatie. Check vooral je LinkedIn voor interessante organisaties of sectoren.
  • 3.Welke vragen ga je stellen? “Kun je me meer vertellen over…” is een makkelijk begin. De meeste mensen praten graag over hun werk. Vraag ze of ze voor jou een rol in hun organisatie/sector zien of vraag wie uit hun netwerk interessant voor jou is om te spreken/ontmoeten. 
  • 4.Vertel wat over jezelf Je vertelt natuurlijk ook wat over jezelf en wat jou bezighoudt.
  • 5.De wedervraag. Vergeet ook niet aan je gesprekspartner te vragen wat je voor hem/haar kunt betekenen. Bedenk daarbij dat als jij iets kleins voor hen doet, je vaak iets groters terugkrijgt. De wet van de wederkerigheid van.

Heel veel succes en vooral veel plezier! Want het kan soms echt wel spannend zijn, weet ik uit ervaring, maar ik krijg er altijd veel energie van. Veel oefenen helpt echt!

Geef een reactie