Je bekijkt nu Ik en mijn frustraties

Ik en mijn frustraties

In dit blog ga ik nog dieper in op hoe frustratie en stress ontstaat en welke stappen erin te nemen zijn. Zodat je bewuster naar jouw frustratietolerantie kunt kijken. Je geeft niet meer toe aan uitstel, afstel of verleidingen, maar zorgt dat je je doelen daadwerkelijk gaat behalen.

Wat bepaalt nu die frustratie

Het is goed om je te bedenken dat niet zozeer de situatie zelf, maar onze gedachten over de situatie stress en frustratie veroorzaken. Onze irrationele gedachtes over de situatie zijn de oorzaak en het gevolg is frustratie of stress.

Welke irrationele gedachtes zijn er?

Voorbeelden van irrationele gedachtes zijn: ‘dit gaat me nooit lukken’, ík heb er geen zin in’, ik moet mijn zin krijgen’, ‘het moet op mijn manier’, ‘ik kan het niet’, ‘zie je wel dit is te moeilijk ik ga wat anders doen.’

Denk bijvoorbeeld aan een gedachte als: ‘dit gaat me nooit lukken’. Je gaat geloven in je eigen onmacht. Je denkt dat je het niet kunt, dus doe je het maar niet of stel je het uit. Je merkt in deze situatie dat je het lastig vindt om te accepteren dat het niet meteen lukt.

Hoe kan je met die gedachte aan de slag? Leer meer geduld te hebben, leer omgaan met spanning zodat je meer aan kunt dan je nu denkt.

Of de gedachte: ‘ik heb er geen zin in’ die op popt zodra je iets moet doen waarvan je weet dat het moeilijk gaat worden. De motivatie om het te doen en door te zetten ontbreekt.

Hoe kan je aan die gedachte werken? Stel jezelf een doel en ga met dat doel voor ogen aan de slag.

Wat te denken van de gedachte: ‘ik moet mijn zin krijgen’. Leer je verwachtingen bij te stellen, accepteer dat je niet altijd automatisch je zin krijgt.

Of herken je wellicht deze gedachte ‘zie je wel dit is te moeilijk ik ga wat anders doen’ als je iets belangrijks en moeilijks snel weer inwisselt voor iets makkelijks. Je laat je afleiden door zaken die minder moeite kosten en vaak ook minder belangrijk zijn. Timemanagement kan uitkomst bieden. Zet de wekker voor deze moeilijke activiteit. Zodat je bijvoorbeeld een uur gefocust bezig bent. En als de wekker gaat mag je met onbelangrijke en minder moeite kostende activiteiten weer bezighouden. Of beloon je zelf met iets voor het uur harde werken.

Dus wat we veelal doen, als het niet gaat zoals we van tevoren bedacht hadden is: uitstellen of toegeven aan verleidingen.

Wat nu te doen?

Hiertoe heb je drie oplossingen te weten:

  • Veranderen
  • Tolereren
  • Benutten

Veranderen betekent dat je, je denken gaat beïnvloeden. Je gaat nieuwe denkscenario’s bedenken voor je irrationele gedachtes. Het gaat hierbij om omdenken. De RET is een methodiek die hier goed op aansluit.

Tolereren betekent dat je het toestaat. Je verdraagt de situatie zoals die is en laat de vlagen van frustratie ongemakkelijk door je lijf stromen tot ze gaan liggen. De cirkel van invloed en betrokkenheid kan hierbij uitstekend helpen. Hier komt de nadruk te liggen op leren accepteren en loslaten.

Bij tolereren kun je ook denken aan het accepteren van de pijn, pijn die je voelt als het niet lukt, om die te verdragen. Hoe kan je de pijn leren verdragen? Door dingen te doen die daadwerkelijk pijn doen maar ongevaarlijk zijn. Wat te denken van doelbewust een koud waterbad nemen of doelbewust over hete kolen lopen als een ware Anthony Robbins?

De derde variant is benutten. De situatie juist benutten om er beter van te worden. Je raakt gefrustreerd door de situatie maar dit is juist voor jou een motivatie om er nog harder aan te trekken en datgene te krijgen wat je voor ogen hebt. De frustratie wordt brandstof! Het is vallen en weer opstaan. Tegenslagen kunnen je ook juist helpen om jezelf steeds weer te blijven uit te dagen om uiteindelijk succes te boeken.

Wil jij grip op jouw frustratie?

Hiertoe heb ik een beproefd programma ontwikkeld waarmee ik al diverse mensen geholpen heb.

In dit programma maken we een analyse van jouw frustratie, kijken we welke oplossing effectief is voor jou en maken we een actieplan waarmee je direct aan de slag gaat.

Hierop zal je ook door mij gecoacht worden om dat resultaat ‘grip op frustratie’ daadwerkelijk ook te behalen en duurzaam vast te houden.

Meer weten? Bel me of stuur me even een app op: 06 414 69 554.

Geef een reactie