Je bekijkt nu Gratis 5 tips voor het vinden van een nieuwe baan

Gratis 5 tips voor het vinden van een nieuwe baan

De verwachting is dat in de komende recessie vooral jongeren en laagopgeleiden getroffen zullen worden. Jeroen Smit (bedrijfskundige en journalist), in gesprek met Eva Jinek, opperde dat mensen zichzelf de vraag moeten stellen “Waarom ben ik hier. Wat wil ik met mijn leven doen? Ga een cursus doen. Pak iets op en maak een plan.” 

In datzelfde gesprek zat ook Marieke Blom (hoofdeconoom ING). Zij gaf aan dat mensen die een baan verliezen niet meteen overgaan tot actie en plannen maken. Ze moeten eerst verwerken dat ze hun baan zijn verloren en kunnen pas daarna de stap maken om na te denken over de toekomst. Daarbij is het voor veel mensen ook niet zo makkelijk om goed te bepalen waar hun werkkansen liggen.

Werkkansen

Gelukkig zijn er een aantal sites waarmee je je werkkansen in kaart kunt brengen. Allemaal gratis en met diverse mogelijkheden, hoe fijn is dat! In mijn praktijk als loopbaancoach adviseer ik ze ook vaak.

5 tips in de zoektocht naar werk

1. De beroepenvinder op werk.nl, in een korte test kun je op basis van competenties en branches meteen achterhalen welke functies bij je passen, worden de functies goed beschreven en zie je meteen wat de kansen hierin zijn. Dit alles is op basis van real time vacatures uit de vacaturebank van het UWV. Je kunt zelfs direct solliciteren als er een baan tussen staat die iets voor jou is.

2. Via de site arbeidsmarktcijfers.nl van het UWV kun je diverse rapporten inzien. Een daarvan is de spanningsindicator. Hiermee kun je per kwartaal, per regio en per branche zien hoe hoog de spanning op de arbeidsmarkt is, met andere woorden dat het aantal vacatures hoger is dan het aantal sollicitanten. En wat jouw kansen zijn in de regio waar je zoekt.

3. Er is een lijst met zogenaamde kansberoepen. UWV heeft een overzicht gemaakt van beroepen waarvoor de kans op werk goed of zeer goed is. Een lijst met bijna 140 beroepen, verdeeld over 13 sectoren.

4. Op nationaleberoepengids.nl, kun je diverse beroepskeuzetesten doen. Alle beroepen worden uitgebreid besproken en er wordt uitgelegd wat de arbeidskansen zijn in deze beroepen

5. Op Springest worden diverse opleidingen en trainingen uitgebreid besproken en lees je reviews van oud-deelnemers. Heb je meteen een goed beeld van de waardering voor een opleiding of training.

Ik wens je veel inspiratie én succes. Er ligt een mooie toekomst voor je als je weet waar je kansen liggen en dit goed aansluit op wie je bent en wat je kunt.

En als je het idee hebt dat je hierbij nog wel wat hulp kunt gebruiken, dan kan ik je daar zeker in coachen. Neem gerust contact met me op voor een vrijblijvend gesprek.

Geef een reactie